Medische Qi Gong

Qi Gong


Qi Gong  is een eeuwenoude bewegingsvorm die net als acupunctuur, tai chi, acupressuur en kung fu geworteld ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. 


Er bestaan verschillende strekkingen binnen Qi Gong. Eén van deze strekkingen is 'Medical Qi Gong', wat in het Nederlands vertaalt wordt naar 'Medische Qi Gong' of 'Gezondheid Qi Gong'. Ook deze kunnen we terug onderverdelen. Iedere school of leraar heeft zijn eigen vorm van oefeningen en benadering van de filosofie achter de oefeningen. 


Laurence schoolde zich in Thailand bij het centrum Thai Qi Holistics waar Ajahn Toh zijn kennis en kunde deelt met zowel studenten als patiënten.

Medische Qi Gong


Medische Qi Gong is  een combinatie van ademhaling, beweging en bewustzijn en het creëren van een toestand waarin geest en lichaam op elkaar raken afgestemd. Door het zelf leren toepassen van een holistische visie leren beoefenaars hun lichaam, het denken en emoties anders te benaderen. Het zijn bewegingsoefeningen die zowel zittend als staand uitgevoerd kunnen worden. Met de nodige aandacht voor deelnemers hun fysieke klachten worden de oefeningen aangepast aan de mogelijkheden van hun lichaam.

 

Het beoefenen brengt ons terug naar een toestand van evenwicht en leert ons hoe onze persoonlijke balans op een dieper niveau in elkaar zit. Het laat ons datgene ervaren wat ons mentaal en fysiek uit balans brengt en hoe we ons sneller kunnen herstellen. Het lichaam en het immuunsysteem worden aangesterkt waardoor prikkels van buitenaf ons minder gaan raken. Fysieke klachten verminderen of verdwijnen en er ontstaat meer mentale rust en ruimte. 


Het beoefenen scherpt onze gewaarwording in het huidig moment en het objectief en liefdevoller kijken naar ons eigen functioren en het leven. Het laat ons onze eigen fysieke wijsheid ontdekken en draagt bij aan onze zelfzorg en hoe we in het dagdagelijks leven beter kunnen gaan functioneren en anticiperen op datgene wat op ons afkomt.


Door een gedetailleerde aanpak ondervinden beoefenaars verlichting en genezing van hun chronische klachten. 


  • Chronische spier- en gewrichtspijn of trauma
  • Problemen met de fysieke houding
  • Evenwichtsproblemen en/of beperking van mobiliteit
  • Problemen met de bloedsomloop of het zenuwstelsel
  • Problemen met het spijsverteringsstelsel
  • Slaapproblemen
  • Vrouwen gezondheid
  • Een laag energiepeil
  • Stress managment, spanningen of de ongemakken van een burn-out
  • etc. 

Getuigenis Els.

"Bijzonder bedankt voor het voorbije jaar! Blij dat ik toen de moed verzameld heb om toe te geven dat ik wel wat hulp kon gebruiken en deze te durven vragen."


Getuigenis Annemie, kinesiste, volgt les sinds 2017.

 “Wat begon als een lessenreeks, lijkt nu uit te draaien op een thuiskomen. Ik ervaar een proces waarbij mijn houding en wandelen meer in evenwicht zijn en ik zekerder, sterker en steviger op de grond sta. Door de Qi Gong bewegingen kan ik zowel op het werk als in het dagdagelijkse leven ook meer mildheid voor mezelf en mijn omgeving integreren. Qi Gong vergt een lichte vorm van focus en aandacht wat me mentaal dan weer uitdaging en voldoening geeft. Iedere les blijft als een springplank naar meer voelen.”


Getuigenis Mariska.

" In 2016 ben ik in aanraking gekomen met Qi Gong. Qi Gong betekend voor mij een moment nemen voor jezelf in de grootste zin van het woord. Het heeft mij de “tools” gegeven om dagelijks de spanningsmomenten te herkennen en deze weg te nemen. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Tijdens de Qi Gong lessen heb ik mezelf op een andere manier leren kennen en sta daardoor sterker in het dagelijkse leven. De bewegingen en oefeningen doe je met volledige aandacht, maar neem je mee in de rest van je leven. Door Qi Gong voel ik me fysiek en mentaal sterker, gezonder en gelukkiger."

Getuigenis Heidelien.

"Qi gong is voor mij meer dan alleen wat relaxatie. Het gaat dieper en het is blijvend... Het brengt mij dichter bij mijn kern.

Oude gewoontepatronen komen naar boven en ik word op een zachte manier geconfronteerd met mijn fysieke lichaam: mijn lichaamshouding, de manier waarop ik beweeg, de plaatsen ik spanningen vasthoud, de pijntjes die af en toe of zelfs langdurig sluimerend aanwezig zijn in mijn lichaam,...
Door mijn lichaam grondig te verkennen, maakt Qi gong ook emotioneel wat los. Het verlegt de focus van mijn denkende hoofd naar mijn voelend hart en de andere lichaamsdelen. Qi gong maakt me sterker, mentaal en fysiek weerbaarder. De paniekerende, rationele stresskip in mij transformeert geleidelijk aan naar een vrolijke, relativerende, rustige, zachte vrouw. Laurence heeft professionele doch een persoonlijke aanpak. Ze is gepassioneerd door Qi gong en begeleidt op een oprecht manier mensen in hun genezingsproces."

Laat je inspireren door Qi Gong 


Voor wie?

Iedereen kan met haar/zijn fysieke klachten Medische Qi Gong beoefenen. Ook mensen met mobiliteitsproblemen zijn welkom. De oefeningen zijn heel toegankelijk en kunnen zowel staand als zittend uitgevoerd worden.


Hoe ziet een les er uit?

We beginnen steeds met enkele basisbewegingen en afhankelijk van wat er op dat moment primeert gaan we dieper in op een beweging of onderwerp. Er worden handvaten voor het dagelijkse leven aangereikt en is er ruimte voor vragen en momenten van zelfreflectie. Persoonlijke zelfzorg, zelfontwikkeling en het begeleiden van mensen in het zoeken naar hun antwoorden op grotere universele vragen, daar gaat en staat ZelfZijn voor.

© 2019 ZelfZijn in Beweging - Laurence@zelfzijn.be